Noile scari in locuintele contemporane

posted on 20 martie 2015

Desi unele voci sustin ca sunt o solutie prea atipica pentru designurile interioare, pentru noi, scarile si balustradele din sticla reprezinta o provocare ce ne stimuleaza sa fim creativi si banuim ca acelasi efect il au si asupra ta, nu-i asa?

Designerii din lumea întreaga s-au intrecut in a gasi solutii prin care sa integreze scarile din sticla si balustradele din sticla in angrenajul locuintelor, atat moderne, cat si traditionale, iar rezultatele au fost extrem de convingatoare – sticla s-a dovedit a fi un material versatil, functional si estetic. Un prim efect al utilizarii scarilor si balustradelor din sticla il reprezinta efectul de transparenta care creste luminozitatea încaperii, creand senzatia unui spatiu largit. Culoarea lor este extrem de variata si are capacitatea sa dea o nota de modernitate oricarei locuinte, iar versatilitatea acestora le permite sa se adapteze in stilistica oricarui interior, fie el minimalist ori traditionalist. Acest tip de solutie atractiva pentru holuri poate fi aplicata nu doar in cladiri de birouri, centre si spatii comerciale sau altele – ci si chiar in locuinta ta. De asemenea, sticla fiind slefuita in vederea asigurarii aderentei optime, scarile din sticla nu presupun riscuri mai semnificative decat cele din piatra, gresie sau marmura, iar usurinta cu care se pot curata le face extrem de practice.

Am pregatit un set de exemple care sa te inspire pentru folosirea scarilor si balustradelor din sticla, ca alternativa moderna si functionala la modelele traditionale.

1. Incepem cu un model de scari din sticla mata, neagra, si balustrada din sticla transparenta, intr-un interior minimalist. Nuantele sobre ale interiorului pun perfect in valoare materialele cu tenta industriala, aspectul de eleganta contemporana fiind astfel punctat intr-un mod aparte.

2. Un hol care ne-a atras datorita dramatismului pe care il evoca simetria atat de bine surprinsa in aceasta imagine. Dar asta nu e tot – ne-a placut cum designerul de aici a reusit sa alature nu una, ci doua randuri de scari din sticla si cu balustrada din sticla – fara sa dea impresia unei repetitii coplesitoare. Ansamblul de sticla e bine echilibrat prin parchetul din lemn masiv si prezenta celor doua lucrari de arta, amplasate dupa aceeasi simetrie a scarilor.

3. La aceste scari din sticla transparenta ne-a placut dispunerea în spirala si modul in care reflecta nuantele de albastru odihnitor al încaperii stilizate intr-o maniera futurista. De asemenea, amplasarea scarilor in centrul spatiului aproape ca le confera aspectul unui frumos obiect de decor, facandu-le uitat caracterul functional.

4. Un alt exemplu de  scari spiralate cu multa personalitate estetica. Placajul de marmura si balustrada din sticla dau interiorului o nota luxoasa, dar deloc ostentativa.


5. Ne-a impresionat simplitatea eleganta a acestor scari din sticla transparenta si faptul ca se potrivesc la perfectie si cu alte tipuri de balustrada, în cazul acesta cu una metalica, la fel de simpla, aflata in ton cu profilul unei locuinte minimaliste.