- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
- decembrie 2014
- noiembrie 2014
- octombrie 2014
- septembrie 2014
- august 2014
- iulie 2014
- iunie 2014
- aprilie 2014
- februarie 2014
- ianuarie 2014
- noiembrie 2013
- august 2013
- iulie 2013
- iunie 2013
- mai 2013
- aprilie 2013
- martie 2013
- octombrie 2012
- septembrie 2012
Inspiratie de design – stilul scandinav
posted on 20 aprilie 2015In ultimii ani, influenta designului scandinav in estetica interioarelor europene si americane a crescut, iar in prezent, o casa sau un apartament decorat in stil scandinav arata mai actual si atractiv ca oricand. De ce pare sa fie special acest stil de design de interior? Pentru ca acesta este, in esenta, un melanj al unor caracteristici dezirabile pentru orice lifestyle – utilitate, confort, simplitate, bun-gust.
Sa trecem in revista, deci, coordonatele tipice stilului scandinav in interioarele contemporane si sa vedem, cu aceasta ocazie, ce idei pot imbunatati considerabil amenajarea casei tale.
1. Lumina, din plin
Probabil ca lumina naturala insuficienta ii determina pe suedezi, norvegieni si finlandezi sa isi instaleze geamuri cat mai mari, uneori intregi pereti exteriori din sticla, care lasa lumina sa patrunda in interior. Mai mult, si becurile instalate sunt adesea multe si acopera fiecare coltisor folosit la diverse activitati sau populat de obiecte.
Sfat de design: Opteaza pentru geamuri mari sau/si pereti din sticla, unde e posibil, lasand lumina naturala sa fie primul factor decisiv al atmosferei interiorului.
2. Culoarea preferata – alb
Nu e greu sa ghicesti, uitandu-te peste fotografii cu interioare nordice, care e culoarea predominanta in acestea. Aceasta preferinta pentru alb se datoreaza in principal motivelor amintite anterior, si anume nevoia de a maximiza lumina, in conditiile in care zilele sunt de obicei scurte si intunecate in zona nordica.
In orice interior, albul e o culoare inspirata, care nu numai ca imbunatateste luminozitatea incaperii, ci si stabileste o atmosfera de intimitate, echilibru si eleganta discreta. In designul de tip nordic, albul nu ramane doar ca nuanta preferata pentru zugravirea peretilor, ci se extinde si in cadrul alegerii podelelor, a tamplariei si de multe ori chiar a mobilei sau obiectelor decorative.
3. Gama cromatica discreta
Dupa alb, cel mai adesea vei vedea, intr-un design scandinav, nuante neutre de gri si bej, care, impreuna, dau tonul unui echilibru vizual elegant, usor de mentinut intr-un camin in care chiar se locuieste.
Sfat de design: combina nuante de gri si bej cu un background predominant alb, daca urmaresti sa obtii o imagine simpla si totusi moderna!
4. Materiale naturale
Un alt mod prin care designul nordic impresioneaza e felul in care integreaza materiale naturale, cum ar fi lemnul sau panza de bumbac, alaturi de alte elemente moderne – obiecte si amenajari cu metal, sticla sau beton. Acest contrast e foarte reusit si usor de adaptat in propria casa – fie ca optezi pentru o pardoseala de lemn langa pereti cu aspect nefinisat, varuiti simplu, fie ca alegi scarile din lemn acompaniate de balustrada de sticla sau diverse piese de mobilier din astfel de combinatii de materiale.
5. Simplitate si confort
Doua cuvinte esentiale pentru un design nordic autentic, care spun clar care e rolul principal al casei, dincolo de a „da bine” intr-o poza sau intr-o revista de profil. Lucrurile simple, fara complicatii inutile sau exces de elemente decorative, sunt cele care rezista schimbarilor estetice care vin odata cu timpul, iar locuitul intr-un spatiu lipsit de aglomerari de obiecte este mult mai relaxant.
Confortul – o alta trasatura a amenajarilor in stil nordic, prezenta prin diverse elemente: paturi groase si moi asezate pe pat sau canapea, un covor sau o patura din blana in living, semineul aproape omniprezent, mai ales date fiind iernile lungi si reci ale nordului.
6. Optimizarea spatiului
Dupa ce vezi multe interioare decorate in stil scandinav, ajungi la concluzia ca un apartament extrem de mic poate fi mai cochet si plin de imaginatie decat un loft cu o suprafata mare. Prin limitarea obiectelor la strictul necesar, orientarea spre geamuri cat mai mari si nuante cat mai deschise, un designer care se lasa influentat de acest stil poate transforma chiar si o garsoniera intr-un spatiu bun de pus in paginile unei reviste.
In plus, inventivitatea caracteristica designului scandinav te asigura ca nu vei gasi incapere plictisitoare, fara vreun mic artificiu home deco sau fara un obiect folosit cu un alt scop decat cel pentru care a fost conceput.