Cum eviti cele mai frecvente greseli in designul de interior

posted on 29 mai 2015

Pentru a-ți decora casa cu bun-gust, nu trebuie să fii nici designer de interior profesionist, dar nici complet dezinformat în privința regulilor generale de compoziție care funcționează în spațiile interioare. Poți porni de la câteva articole de design și colecții de fotografii de pe Pinterest, însă mai ai un pas important: să știi ce să nu faci atunci când îți (re)decorezi locuința.

Am enumerat cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei ce-și asumă dificila (dar fascinanta) sarcină de a fi designer pentru propria casă:

1. Nu achizitiona toată mobila de la un singur magazin.

Cei mai mulți producători de mobilă te atrag cu promisiunea de a-ți furniza mobilierul pentru întreaga cameră, gata asortat, combinat – în așa fel încât toate piesele se potrivesc perfect.

În realitate, o cameră care încearcă să reproducă o imagine de catalog are minime șanse să arate bine: mai întâi pentru că încăperile locuințelor reale sunt adesea mai mici și altfel structurate, și nu în ultimul rând, pentru că impresia de răceală și depersonalizare predomină, într-un astfel de interior „copy-paste”.

Ce să faci în schimb:

Achiziționează doar piesele de rezistență și caută-le, treptat, pe cele complementare – inclusiv piese decorative. De exemplu, în living începe cu o canapea și un bufet sau o bibliotecă, și adaugă pe rând: masa de cafea, fotolii, comode și alte piese.

2. Daca nu ai suficienta lumina naturala, inlocuieste geamurile.

Desigur că modificarea geamurilor (ca număr sau dimensiuni) nu e un pas mic, dar e categoric cea mai bună investiție cu care poți începe, dacă vrei o îmbunătățire considerabilă a locuinței tale.

Modelele actuale de geamuri termoizolante se pliază ușor la nevoile tale – atât în privința dimensiunilor sau a proprietăților de izolare termică și fonică, cât și în privința transparenței (poți opta pentru geamuri cu vizibilitate completă doar din interior). Nimic nu arată mai bine decât geamurile mari, care lasă lumina să inunde interiorul!

3. Nu aseza intreaga mobila de-a lungul peretilor.

O eroare comună constă în convingerea că mobilierul împins spre perete lasă impresia unui spațiu mai generos – în realitate, efectul e exact opus!

Dacă organizezi armonios mobilierul, lăsând suficient spațiu de mișcare între piesele principale, dar acoperind cea mai mare parte a suprafeței camerei, aceasta din urmă va arăta mai spațioasă și mai ordonată.

Cel mai elocvent exemplu e livingul, unde canapeaua, fotoliile și masa de cafea ar trebui să ocupe centrul încăperii, iar celelalte piese de mobilier ar trebui să fie aranjate în jurul ansamblului principal.

O altă situație în care e necesar să aranjezi mobilierul cu grjă e cea a încăperilor mari, care incorporează două sau mai multe spații cu utilități diferite: de exemplu, livingul împreună cu sufrageria și bucătăria. În acest context, e de dorit să folosești mici trucuri de compartimentare a spațiului: prin paravane, corpuri de bibilotecă sau partiționări din diverse materiale (sticlă, lemn, etc).

4. Nu instala perdele sau draperii prea joase (sau prea scurte).

Pe lângă menținerea intimității sau blocarea soarelui excesiv, perdelele și draperiile mai au un scop estetic bine definit: pot alungi, vizual, pereții, sporind eleganța interiorului.

Tocmai de aceea ar trebui să fixezi bara sau șina draperiilor cât mai sus posibil (de preferat chiar la limita tavanului), nu direct deasupra geamului. De asemenea, draperiile lungi până la podea arată mult mai rafinat și contribuie la efectul vizual de elongare, spre deosebire de cele care se opresc la 10-20 cm sub geamuri.

5. Aseaza tablourile si alte lucrari de arta cat mai aproape de nivelul ochiului.

O altă greșeală destul de comună e decorarea pereților cu obiecte de artă, așezate însă prea sus sau prea izolat.

Dacă vrei să îți pui în valoare pereții și tablourile sau fotografiile, ideal este să le grupezi undeva în zona accesibilă ochiului, folosind diverse trucuri: fie o „aglomerare” de piese apropiate una de alta, pe un singur perete, fie o aranjare mai mult sau mai puțin asimetrică, fără să forțezi limitele armoniei vizuale.

Alternativa modernă: proptește tablourile direct pe podea sau pe o consolă, aranjându-le ușor dezordonat și alăturându-le câte o vază cu flori sau un teand de cărți.

6. Asigura mai multe surse de lumina intr-o incapere.

Multe interioare nu își păstrează farmecul după apusul soarelui, sursele de lumină fiind ori prea reci, ori prea puține (ori ambele la un loc). Încearcă să eviți acest lucru, așezând o lustră centrală și încă cel puțin 2 suplimentare (veioze de masă sau cu picior).

În mod ideal, un designer de interior ți-ar spune că ai nevoie de câte o sursă luminoasă în fiecare colț al încăperii, însă te poți concentra în schimb pe ansamblurile principale de mobilă sau obiecte dintr-o încăpere și completând eventual cu lumânări decorative.